Èxit de participació a Sant Martí en el programa de detecció precoç del càncer de còlon

Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte.

Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte.

Notícia emesa el 23/01/15 a l’Infobarris de BTV.

La prevenció és una de les eines més importants de la medicina per combatre les malalties. A Sant Martí funciona des de fa anys el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, amb molt bona acollida. De fet, és el districte de la ciutat que té més participació, un 54,2%. La iniciativa, que funciona a la ciutat des de 2009, està coordinada per l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic.


Acostant-se a la farmàcia, el Jordi vol preveure el risc de patir càncer colorectal. Allà recull aquest test ben senzill que es farà a casa. Només haurà d’agafar una petita mostra de les seves deposicions, que s’analitzaran en un laboratori per detectar si contenen restes microscòpiques de sang.

JORDI GASÓ, usuari
“I tant que és àgil i útil. I, a sobre, que ho tens a res, a tres passes de casa. Val la pena fer-ho.”

BEGOÑA TINTORER, farmacèutica
“El que hem notat és que la gent que ho ha fet una vegada no ho deixa de fer. O sigui, la gent repeteix i això està molt bé.”

És la prova inicial del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que es fa a Barcelona, que coordinen l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic. Funciona des de 2009 i s’adreça a persones d’entre 50 i 69 anys. A aquesta població de risc se li envia una carta perquè participi de manera gratuïta en el programa. Sant Martí és el districte de la ciutat que registra una participació més elevada amb un 54,2%. En un 5% dels casos la prova surt positiva.

Amb una colonoscòpia es poden eliminar aquests pòlips o determinar si cal un altre tipus d’intervenció.

FRANCESC MACIÀ, coordinador del programa
“Trobem el càncer i el trobem que està en fase molt incipient però, a més a més, prevenim el càncer perquè trobem i traiem aquestes lesions que acabarien sent-t’ho. I això és molt important, perquè d’aquí a uns quants anys notarem que hi ha menys càncer de còlon i de recte, perquè ja els haurem previngut.”

El càncer colorectal és el més freqüent entre la població catalana. Cada any se’n detecten més de 6.000 casos nous.

Cliqueu per veure el vídeohttp://play.barcelonatvnoticies.webtv.flumotion.com/play/player?podId=68107&playerId=7

 

Deixa un comentari