Digues com ets i et proposem una tradició de Setmana Santa

Post publicat el 30/03/15 al blog de l’Agència Catalana de Turisme

Setmana Santa és sinònim de tradició. Però segur que no les coneixes totes. N’hi ha de molt sorprenents i que val la pena que coneguis. Durant aquests dies les processons i les passions s’escampen per tot Catalunya. Si encara no tens planejada cap escapada per Setmana Santa, et pots acostar a alguna de les ciutats que, al marge de les teves creences religioses, tenen litúrgies tradicionals carregades d’emoció i, en alguns casos, amb segles d’història. Digue’ns què t’agrada a l’hora de viatjar i et proposem la tradició que més t’interessarà. Aquí van algunes propostes:

Pels valents: La mort balla pels carrers de Verges

La solemnitat inunda el municipi gironí de Verges quan la mort desfila pels seus carrers. La Dansa de la Mort és una de les representacions més colpidores de tot Catalunya. El Dijous Sant diversos personatges vestits amb un esquelet, que representen la mort, recorren els carrers del poble en plena nit, il·luminats únicament pel llum de les torxes que projecten les seves ombres contra les façanes de les cases. La vila pren una atmosfera tenebrosa i profunda. Et posarà la pell de gallina veure com la mort fa els seus passos al compàs del so dels timbals.

Pels respectuosos: Les processons del silenci de Reus i Lleida

A Reus és el silenci qui pren els carrers. També Dijous Sant a les 11 de la nit, quan el repic sord dels timbals enmig de la foscor retrona per la ciutat, és el senyal inequívoc de que la Processó del Silenci ha començat. Gairebé 300 confrares desfilen acompanyant la imatge del Pare Jesús del Calvari i la Verge del Calvari.

La Processó del Silenci també se celebra a Lleida. Surt des de l’Església de Sant Martí i recorre els carrers del nucli antic de la ciutat amb el Crist de l’Agonia i el de la Pietat. Celebren l’últim sopar de Jesucrist abans de ser traït i crucificat. És una litúrgia carregada de solemnitat.

Pels creients: El Sant Enterrament de Tarragona

I si la Processó del Silenci et deixarà impressionat, encara ho farà més el recolliment multitudinari de la Processó del Sant Enterrament de Tarragona. Hi participen més de 3.000 persones que desfilen pels carrers de la ciutat en silenci el divendres sant. El recorregut, que comença i finalitza a l’Església de Natzaret, es fa per tot el casc antic de la ciutat. Aquesta és una de les processons més espectaculars de tot Catalunya, està considerada Festa d’Interès Turístic Nacional per la Generalitat. Si t’hi acostes a veure-la, comprovaràs que fa honor a aquesta consideració perquè aplega gairebé 30.000 espectadors arribats de tot arreu per presenciar l’enterrament de Crist.

Pels amants de la tradició: Viacrucis de Sant Hilari de Sacalm

Des de fa més de tres segles Sant Hilari de Sacalm celebra el Viacrucis vivent. Comença a les 9 del vespre i dura gairebé tres hores durant les quals la càrrega emocional no fa més que augmentar. El moment més àlgid arriba a les escenes finals que transcorren al mont del Calvari amb Jesucrist a la creu. La disposició dels soldats romans perfectament uniformats i en formació davant de les creus li confereixen un realisme enorme a l’escena.

Pels curiosos: Les Passions d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat

A Olesa de Montserrat i Esparreguera formar part de la Passió de Crist és un llegat que es transmet de pares a fills. Les ciutats es bolquen per organitzar dues de les representacions teatrals de la passió més emblemàtiques de Catalunya. Aquest any es dóna la circumstància que totes dues estrenen direcció amb l’objectiu d’intentar modernitzar aquest format clàssic.

L’arrelament de la Passió a Olesa de Montserrat és molt estret, existeixen documents que certifiquen que ja es representava el 1538. Es tracta de l’esdeveniment més multitudinari i mediàtic de la ciutat, la seva envergadura és tan gran al municipi que fins i tot disposa d’un teatre propi per fer-hi les representacions, amb un aforament de 1490 espectadors.

A Esparreguera també fa segles que dramatitzen la mort de Jesús. És l’única passió que té música en directe interpretada per una orquestra, una coral i un orgue de set-cents tubs per acompanyar tota la recreació. El so instrumental en viu realça el dramatisme de les 35 escenes fins a tal punt que et deixarà bocabadat.

N’has trobat la teva tradició

Deixa un comentari